۵ آذر ۱۴۰۱ - ۱۱:۴۰
پیش بینی آینده کوتاه مدت بورس و نگاهی به گزارش عملکرد چند صنعت

کارشناس بازار سرمایه با اعلام ابهامات اصلی بورس، اهمیت نرخ بهره بانکی و دلار، آینده بازار را پیش بینی و گزارش عملکرد چند صنعت را بررسی کرد.

به گزارش بیداربورس، علی اسکینی در مورد شرایط هفته های اخیر بازار سهام که ورود شاخص به کانال 1.4 میلیون واحدی همراه شده با انتشار متنی تحت عنوان" جدال ریسک بورس و گزارش‌های مطلوب" در دنیای اقتصاد اعلام کرد: افت حجم معاملات و عدم‌ ورود حجم قابل‌ توجهی از نقدینگی به بازار سهام، موضوعی بود که اواخر هفته گذشته مورد توجه سرمایه‌گذاران قرار گرفت و نقدینگی در اختیار فعالان بازار نیز در حالتی منفعل نظاره‌گر جریان داد و ستدها بود.

پس از رشد اخیر بازار سهام، شاخص‌کل وارد مداری تقریبا خنثی شد. چرایی عدم تشیکل‌ جریانی قوی در روند معاملاتی نیز به دلیل ابهامات و شرایطی است که مانع از رشد سهام شده‌اند.

در نگاهی کلان، بازارهای جهانی با نوسان‌های زیادی همراه هستند. به‌عنوان مثال نفت در یک روز معاملاتی ممکن است تقریبا ۷ دلار در یک بشکه نوسان قیمتی را تجربه کند. نبود شرایطی مطلوب و باثبات بازارهای جهانی را می‌توان از دلایل چنین موضوعی درنظر گرفت. به‌ نظر می‌رسد در بازارهای جهانی ترس‌ هایی که ناشی از افزایش شدید نرخ بهره از سوی بانک‌های مرکزی وجود داشت تا حدی فروکش کرده‌ است.

بانک‌های مرکزی، احتمالا از این پس عمدتا سیاست‌های جسورانه و محکمی را اتخاذ نکنند اما نکته حائزاهمیت شرایط چین و فشار بازارهای جهانی است که با عدم‌ رونق معاملات مواجهند. اعلام افزایش افزایش مبتلایان به کرونا در چین باعث شد اغلب کامودیتی‌ها شرایط مناسبی را برای رشد نداشته باشند. به‌ نظر می‌رسد در فصل نخست سال ‌۲۰۲۳ احتمالا قیمت‌ها تا حدی بهتر از شرایط فعلی باشند. به‌ عبارتی تا پایان سال‌ شمسی در صورتی‌ که وضعیت چین تا حدی تثبیت شود و رو به وخامت نگذارد، شاید قیمت‌ها با افت سنگینی مواجه نشوند.

ابهامات اصلی بورس و چالش لایحه بودجه

بررسی وضعیت داخلی نیز حاکی از این بوده که بورس از چند جانب تحت‌ شرایط مبهمی قرار گرفته که مهم‌ترین آن مربوط به شرایط سیاسی است. از طرفی نا آرامی‌های اخیر دیگر موضوع مورد توجه بشمار می‌رود. بازار سرمایه نیز به‌ عنوان بازاری ریسک‌گریز طبیعتا ترجیح می‌دهد در شرایطی آرام و باثبات اقدام به تصمیم‌گیری کند.

از دیگر رویدادهای حائزاهمیت، نزدیکی به ارایه لایحه بودجه‌ دولت است و بزودی اعداد و ارقام منتشر خواهند شد. همیشه در این روزها چالش‌های بزرگی از نرخ گاز گرفته تا نرخ بهره مالکانه و بسیاری هزینه‌های دیگر می‌تواند برای معامله‌گران بازار سهام چالش‌برانگیز باشد. این موضوعی بوده که بازار سهام وزن قابل‌ توجهی به آن داده و حتی هفته گذشته گمانه‌زنی‌هایی پیرامون دلایل استعفای رئیس سازمان بورس مبنی‌بر ضرورت تغییر و بهبود بندهایی از بودجه‌ مطرح شد اما باید دید چه تصمیماتی در بودجه ‌اتخاذ می‌شود. 

پیش‌بینی می‌شود بندهای خطرناکی به اندازه بندهای بودجه ‌سال جاری در بودجه ‌۱۴۰۲ نباشد. از سویی تصمیمات یک‌طرفه دولت چالش‌هایی را برای معامله‌گران ایجاد خواهد کرد. به‌عنوان مثال در صنایعی نظیر دارو، تایر، شوینده و غیره مشاهده می‌شود همچنان تصمیمات دولتی و قیمت‌گذاری‌ می‌تواند تداوم پیدا کند.

اهمیت نرخ بهره بانکی و دلار و پیش بینی بورس

دیگر نکته مورد توجه معامله‌گران به افزایش نرخ بهره بازمی‌گردد. نرخ اوراق‌ گام نیز به‌ شدت افزایش یافته و به‌ طور کلی نرخ بهره بدون‌ ریسک با توجه به افزایشی که صورت‌گرفت. به‌عنوان رقیب برای بازار سرمایه تلقی می‌شود. تمام این موارد باعث شد با وجود اینکه اغلب سهام  در محدوده ارزنده قیمتی هستند اما معامله‌گران تصمیمی در راستای خرید سهام نگیرند.

در عین‌ حال در صورتی‌ که ریسک‌های جدیدی متوجه بازار سهام نشود، انتظار نمی‌رود بازار وارد مرحله از ریزش و نزول قیمتی شود. در حال‌ حاضر دلار را می‌توان از مهم‌ترین متغیرهای بازار در نظر گرفت. افزایش نرخ دلار نیمایی به سمت دلار بازار آزاد موضوعی است که مورد توجه اهالی بازار قرار گرفته است. احتمالا در ماه‌های آینده دلار نیمایی به سمت ارقامی همچون ۳۰‌ هزار تومان حرکت کند. بر این اساس دلار می‌تواند از دیگر محرک‌های بازار سهام در نظر گرفته شود.

بررسی وضعیت گزارش عملکرد چند صنعت

گزارش‌های ماهانه در این هفته منتشر خواهند شد. هرچند هفته گذشته برخی شرکت‌ها گزارش عملکرد را روانه کدال کردند. در این میان اغلب شرکت‌های صنعت سیمان گزارش‌ها را روانه بازار کرده‌ و اعداد و ارقام مطلوب و قابل‌ توجهی در برخی از شرکت‌ها به‌چشم می‌خورد. در همین راستا صادرات با نرخ‌هایی مناسب در برخی شرکت‌ها و گزارش‌های عمدتا قوی موردتوجه سرمایه‌گذاران قرار گرفت. دارویی‌ها و شرکت‌های پخش نیز گزارش‌های مناسبی را منتشر کرده‌اند.

گزارش‌های کم‌ تعداد فولادی‌ها نیز معقول بود و سایر گزارش‌ها نیز نسبتا مطلوب ارزیابی می‌شوند. پیش‌بینی می‌شود در ماه جاری برخی گزارش‌ها قابل‌ توجه باشند و احتمال می‌رود فولادسازان عملکردی بهتر از ماه گذشته ارائه دهند. گروه کاشی باثبات در حال پیش‌ روی است و انتظار گزارش‌های مناسب وجود دارد. 

نکته قابل‌توجه به رشد نرخ دلار بازار آزاد بازمی‌گردد. به‌نظر می‌رسد برخی انتظارات تورمی شکل‌گرفته و تقاضایی را شاید برای محصولات ایجاد کند. در همین راستا برخی شرکت‌ها مخصوصا آنهایی که فروش داخلی دارند، ارقام فروش بهتری نسبت به ماه قبل را به‌ثبت برسانند.

در مورد سایر شرکت‌ها نمی‌توان به‌صورت شفاف پیش‌بینی کرد اما احتمالا در گروه پتروشیمی نباید شاهد گزارش‌های معقولی بود. هرچند انتظار می‌رود اوره‌سازان گزارش‌هایی مطلوب ارائه کنند. روانکارها نیز شاید به‌خوبی ماه قبل گزارش عملکردی مطلوب نداشته باشند.

نکته دیگر در مورد بازار به موضوع حمایت‌ها بازمی‌گردد. شاخص‌ها روند ریزشی سنگینی را در بخشی از مهر و آبان تجربه کردند و سازمان بورس و سایر سیاست گذاران به سمت موارد حمایتی از بازار سهام با استفاده از برخی ابزارها حرکت کردند. به‌نظر می‌رسد این سیاست حمایتی تا حدی به بازار کمک کرد اما نکته مورد توجه ، مخابره پیام‌های قوی از طرف دولت به صنایع و شرکت‌ها است مبنی‌بر اینکه قصدی جدی برای حمایت از بازار سرمایه وجود دارد.

واقعیت این است که بازار سهام در هر زمانی‌که دولت اراده داشت، توانست صعود کند. اگر پیام‌های مثبت از سمت دولت به بازار ارسال‌شود هم چون کاهش نرخ خوراک گاز پتروشیمی‌ها، کنترل نرخ بهره و غیره احتمالا بازار تاثیرات مثبت این‌چنین مواردی را دریافت کند.

کد خبر 23955

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 9 =