۲۲ آبان ۱۴۰۱ - ۱۶:۵۴
همه چیز در مورد چک الکترونیکی

چک الکترونیکی نوع جدیدی از چک است که سرعت، دقت و امنیت بیشتری در عملکرد و نقدشوندگی نسبت به چک‌های کاغذی دارد و تمام قوانین چک کاغذی برای آن قابل اجراست و با یک امضای الکترونیکی اعتبار پیدا می‌کند.

به گزارش بیدار بورس، بانک مرکزی روز گذشته در مراسمی به طور رسمی از خدمت نوین «چک الکترونیک» رونمایی کرد، این چک از مزایای برخوردار است که میتوان به سرعت بالای در ثبت و پردازش، عدم نیاز به ارسال نسخه فیزیکی چک و امنیت بالای آن و... اشاره کرد؛ تا کنون تنها سه بانک از این چک‌های الکترونیکی پشتیبانی می‌کنند باید دید مابقی بانک‌ها چه زمان شروع به این اقدام خواهند کرد البته مسئولین از حضور سایر بانک‌ها در مدت زمان کوتاهی یاد کرده‌اند.


*دست چک الکترونیک چیست؟

کلیه فرایندهایی که برای چک‌های کاغذی تاکنون وجود داشته است، به لحاظ قانونی برای چک دیجیتال نیز وجود دارد، با این تفاوت که عمده فرایندها به دلیل حذف فیزیک چک، ‌ عملاً به صورت دیجیتال و غیرحضوری قابل انجام است.

*پیش نیازهای استفاده از خدمات سامانه چکاد (سامانه چک امن دیجیتال)

عضویت در همراه بانک، نصب و فعال‌سازی برنامه «هامون» جهت ثبت امضای الکترونیکی و همچنین داشتن یک حساب جاری با امکان صدور دسته چک پیش نیازهای استفاده از خدمات سامانه چکاد به منظور دریافت و صدور چک دیجیتال است.

پس از فعال‌سازی خدمت چک دیجیتال در منوی مربوطه در همراه بانک خدمات مربوط به چک دیجیتال اعم از درخواست صدور دسته چک، صدور چک، امکان وصول درون بانکی و بین بانکی چک، بانکی مشاهده دسته چک صادر شده و برگه‌های چک دیجیتال، مشاهده چک‌های دریافتی، انتقال چک دیجیتال، ضمانت چک، مسدودسازی چک، ابطال چک و نقد کردن چک بدون مراجعه به شعبه قابل انجام خواهد بود.

*نقد کردن چک الکترونیکی

چک الکترونیکی مانند چک‌های کاغذی، کسی که چک را می‌نویسد (یعنی همان صادرکننده) باید اطلاعات خواسته شده را وارد سامانه کند و درخواست خود را به صورت دیجیتال در قسمت تعیین شده در سامانه چک الکترونیکی ثبت کند تا ترمینال‌های دستگاه، آن را به بانک انتقال دهند.

دریافت‌کننده هم باید اطلاعات چک الکترونیکی را به دقت مطالعه کرده و ثبت آن را تأیید کند تا چک در قالب سپرده در اختیار بانک پرداخت‌کننده قرار بگیرد. زمانی که گیرنده درخواست نقد شدن چک را کند، بانک عامل بعد از تأیید چک دیجیتال ثبت شده در سیستم، حسابی که مربوط به آن است را شارژ می‌کند تا پرداخت در زمان مقرر صورت بگیرد.

*کدام بانک‌ها اکنون این امکان را به مشتریان خود ارایه می‌دهند

بانک‌های پارسیان، صادرات و تجارت در حال حاضر دسترسی مشتریان حقیقی به چک الکترونیک را فراهم کرده‌اند و در آینده نزدیک نیز سایر بانکها این امکان را عملیاتی خواهند کرد.

*خدمات سامانه چک دیجیتال

یکی از مهم‌ترین خدمات سامانه چک دیجیتال این است که به کاربر اجازه می‌دهد با فعال‌سازی خدمت چک الکترونیکی و با معرفی گواهی امضای الکترونیکی درخواست دسته چک دیجیتال بدهد.

* با فعال‌سازی خدمت چک الکترونیکی و با معرفی گواهی امضای الکترونیکی درخواست دسته چک دیجیتال می‌توان داد.

*مزایای چک الکترونیکی

بی‌هیچ تردید یکی از مهم‌ترین مزایای چک الکترونیکی امنیت بالای آن است. چراکه با اعتبارسنجی وضعیت اعتبار بانکی فردی که چک می‌کشد مشخص می‌شود، اما از دیگر مزایای این چک‌های الکترونیکی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

• عدم محدودیت تعداد برگ چک

• عدم امکان تغییر در برگ چک الکترونیکی

• صرفه‌جویی در مصرف کاغذ

• اطلاع‌رسانی از وضعیت نقل‌وانتقالات چک

• حذف مراحل زمان‌گیر مثل جابه‌جایی، دسته‌بندی و حسابداری چک‌ها

• کارمزد و هزینه عملیاتی پایین‌تر

• مدیریت ریسک بهتر

• سرعت بالا فرآیندهای صدور و پرداخت چک

• امکان آگاهی از گردش حساب و مدیریت موجودی حساب

• امکان جایگزینی در تمامی معاملات

• مطلع شدن صاحب چک بعد از پرداخت وجه

*چک‌های الکترونیکی برای حقوقی‌ها نیز مورد استفاده است؟

لازم به توضیح است در مرحله فعلی امکانات چک دیجیتال برای اشخاص حقیقی در دسترس است و در آینده برای اشخاص حقوقی، نیز این مهم عملیاتی می‌شود و در مراحل بعدتر نیز چک موردی و تضمین شده نیز به این موارد اضافه خواهند شد.

منبع: بیدار بورس
کد خبر 23493

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 0 =